IBM:n reikäkortit

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/cards.html

IBM 026 Card Punch

IBM 2501 kortinlukija

1970-luvun puoliväliin asti suurin osa tietokoneista oli reikäkorttien kautta. Ohjelmat ja tiedot rei'itettiin käsin avaimenrei'ityskoneella, kuten IBM 026:lla , ja syötettiin kortinlukijaan, kuten IBM 2501:een . Suuret atk-työpaikat, kuten Columbia University, ostivat kortteja rekkakuormaittain ja toimittivat ne ilmaiseksi käyttäjille. IBM 360 -aikakaudella (1969-80) Columbian kortteihin oli kohokuvioitu teksti "CUCC 360" (Columbia University Computer Center IBM 360) ja Columbia-kilpi (In Lumine Tuo Videbimus Lumen). Tässä on vaaleanpunainen "työkortti" (ensimmäinen kortti pakassa), johon on esipainettu Job Control Language (JCL) -työkorttisyntaksi. Kortteja oli saatavana erilaisissa väreissä, mikä mahdollisti pakan eri osien, kuten JCL:n, ohjelmalähteen, datan, värikoodauksen. Joe Sulsonan kokoelmasta .

Leikkaukset tulkitaan kortin ylärivin poikki; tämä on näppäimen ominaisuus ja se toimii niin kauan kuin on hyvä nauha. OS JCL Työkortin kentät on esipainettu kortille. Sarakkeet 73-80 on varattu järjestysnumeroille, joiden avulla lajittelija voi laittaa kannen takaisin järjestykseen sen pudotuksen jälkeen.

Tässä on näppäinlyöntiin rei'itetty kortti, jossa joko ei ollut tulkkia tai se oli rikki tai jonka nauha oli kuiva.

Vasemman yläkulman vinoleikkaus helpottaa kortin oikeaa suuntaamista (jos kortti syötetään lukijaan ylösalaisin tai kuvapuoli alaspäin, tiedot tulkitaan väärin). Kun kaikki kulman pakan kortit leikataan, väärin suunnatut kortit jäävät ulos.

Tässä on toinen mukautettu kortti (ilman lyöntejä), tämä Karlsruhen yliopiston (Saksa) tietokonekeskuksesta Michael Hartmannin, Technische Universität Münchenin luvalla: