John Backus

Source: http://www.columbia.edu/cu/computinghistory/backus.html

Pionier në gjuhët e programimit kompjuterik, IBM Watson Laboratory në Universitetin e Kolumbisë, 1950-52

E re, korrik 2022, video e fjalimit 34-minutësh të Backus në Konferencën Ndërkombëtare të Historisë së Informatikës në Los Alamos, qershor 1976. Minuta 4:40: SSEC ; 20:00: Fortran ; 29:00: BNF ; 29: Pyetje dhe përgjigje... Shiko videon (Faleminderit Allen Olley për këshillën)

Foto majtas: nga Jean Ford Brennan, " The IBM Watson Laboratory at Columbia University: A History ", IBM, Armonk NY (1971). Titulli thotë: "John Backus, udhëheqës i grupit që zhvilloi FORTRAN (1954-57), ishte një programues i hershëm i SSEC." Pasi shërbeu në ushtrinë amerikane në Luftën e Dytë Botërore, Backus mori BS në matematikë nga Shkolla e Studimeve të Përgjithshme të Kolumbisë në vitin 1949 dhe gjithashtu fitoi një Master në Columbia në matematikë në vitin 1950. Ai punoi në IBM Watson Labnë Universitetin e Kolumbisë nga viti 1950 deri në 1952, dhe vazhdoi të drejtonte Grupin e Kërkimeve të Programimit të IBM-së dhe u nderua si anëtar i IBM-së në vitin 1963. Përveç FORTRAN-it, Backus gjithashtu zhvilloi BNF (Backus Normal Form ose Backus Naur Form, një aplikim i gjeneratorit të Noam Chomsky gramatika në gjuhët formale kompjuterike), gjuha që përdoret për të përshkruar zyrtarisht gjuhët e programimit kompjuterik dhe ishte autori kryesor i Raportit të Rishikuar Algol 60 . Ai doli në pension në 1991. Citimi i çmimit ACM Turing:

Për kontributin e thellë, me ndikim dhe të qëndrueshëm në hartimin e sistemeve praktike të programimit të nivelit të lartë, veçanërisht përmes punës së tij në FORTRAN, dhe për publikimin themelor të procedurave formale për specifikimin e gjuhëve të programimit.

John Backus vdiq në shtëpinë e tij në Ashland, Oregon, 17 mars 2007.

Në vitin 2004 pata korrespondencën e mëposhtme me të, pas një prezantimi:

______________________________
Data: E mërkurë, 31 Mars 2004 12:06:14 EST
Nga: Frank da Cruz
Tek: John Backus
Tema: Historia e Kompjuterisë në Universitetin e Kolumbisë

Përshëndetje Xhon, është mirë të kontaktoj me ty. Që kur erdha të punoj në atë që ne ende e quajmë Watson Lab, ju keni qenë heroi lokal.

Për herë të parë u takova me kompjuterin dhe Fortran-in në vitin 1965 në ushtri, dhe kisha mbërritur në Kolumbia në vitin 1966 (kur IBM ishte ende këtu, pikërisht në ndërtesën ku jam ulur tani, por nuk e dija në atë kohë). Në ato ditë, Watson Lab ishte ende i mbushur me priza, kuvertë kartash dhe tela të vegjël. Unë kam ende tavolinën e dikujt Steelcase të viteve 1940 dhe një grumbull manualesh EAM (përvoja ime e parë e "programimit" ishte në 407).

Paul [McJones] vuri në dukje gjënë time të internetit në historinë e informatikës së Kolumbisë:

http://www.columbia.edu/acis/history/

të cilat, siç mendoj se e keni parë, mund të ndiqen përmes lidhjeve të pafundme në nën-faqet mbi njerëzit, pajisjet dhe ngjarjet, plus disa libra dhe letra në internet. Fillova të punoja për këtë kur zbulova se isha bërë (pothuajse) djali më i vjetër këtu dhe burimi i preferuar i të gjithëve për nostalgji.

Megjithatë, sapo fillova të shkruaj, u interesova shumë më tepër për epokat Eckert dhe Watson Lab sesa për çdo gjë që mbaj mend nga dora e parë. Sidomos sapo fillova të marr telefonata dhe emaile nga veteranë të atyre viteve, duke përfshirë Herb Grosch, Eric Hankam, Ellie Krawitz, Ken Schreiner dhe Seymour Koenig, të cilët me siguri i mbani mend (dhe më të arritshëm me email), si dhe shumë të tjerë. nga vitet pasi u largove. Eriku jeton ende në të njëjtin apartament, aty pranë. Ellie është në NYU. Herb është në Universitetin e Torontos.

Ky vend ka një histori dreq, një histori që është kryesisht e panjohur në Kolumbia, mos e ka parasysh pjesën tjetër të botës. Rastësisht, Columbia ka 250 vjetorin e saj këtë vit, dhe unë jam bërë historiani i kompjuterit de facto për këtë rast, duke futur ngadalë por me siguri materiale në faqen e internetit të C250:

http://www.columbia.edu/c250/

p.sh. Hollerith (dhe së shpejti Eckert) si "Kolumbianët përpara kohës së tyre", si dhe në vëllimin përkujtimor ("Stand Columbia").

Nëse shikoni faqet e historisë së informatikës, do të shihni se jam përpjekur të identifikoj një numër të mjaftueshëm të parave (disa prej tyre të diskutueshme) që mund të pretendohen nga Columbia dhe/ose Watson Lab në Columbia, siç është llogaritja e parë e automatizuar shkencore , takimi themelues i ACM-së dhe (ky është në parkun tuaj) SSEC, për të cilin ekziston një shkollë mendimi që pretendon se është kompjuteri i parë i vërtetë i arkitekturës von-Neumann (në atë që ishte në gjendje të ruante programe operimi dhe përzierja e udhëzimeve dhe të dhënave në të njëjtin magazinë, edhe pse kjo nuk ishte mënyra e tij normale e funksionimit dhe megjithëse memoria e brendshme ishte e vogël):

http://www.columbia.edu/acis/history/ssec.html

Epo, nuk dua që ky shënim të jetë shumë i gjatë, kështu që do ta ndërpres duke thënë se do të isha i kënaqur të dëgjoja nga ju dhe të përfshija (me meritë sigurisht) çdo gjë që dëshironi të shtoni, si si dhe çdo korrigjim. Unë kam një skicë biografike shumë të dobët këtu:

http://www.columbia.edu/acis/history/backus.html

dhe do të donte ta plotësonte atë, veçanërisht në çdo çështje që lidhet me Columbia ose Watson Lab. (Ekziston një temë aktuale në grupin e lajmeve Alt.Folklore.Computers se ku ishin instalimet e para të Fortran. Unë po pyes veten nëse qëndruat në kontakt me Watson Lab pasi u larguat dhe u dërguat atyre versionet e hershme për 650 ose NORC të tyre.)

Gjithashtu nëse keni ndonjë kujtim të Wallace Eckert, unë mund t'i shtoj ato në profilin e tij:

http://www.columbia.edu/acis/history/eckert.html

përpara se C250 të dalë në publik me të.

Faleminderit!

- Frank

Frank da Cruz
Projekti Kermit
Columbia University
612 West 115th Street
New York NY 10025-7799
USA

______________________________
Data: Die, 11 korrik 2004 15:00:37 -0400 (EDT)
Nga: Frank da Cruz
Tek: "John Backus"
cc: "Dr. Herbert RJ Grosch"
Tema: Historia e llogaritjes së Kolumbisë (përsëri)

Përshëndetje Xhon, Herb [ Grosch ] më inkurajoi të provoj të të kontaktoj përsëri. Nuk kam shumë për të shtuar në mesazhin tim të parë, përveç që kam bërë një sasi të mjaftueshme gërmimesh që atëherë dhe, siç vuri në dukje Herb, kam disa materiale të reja në kohën e Eckert-it në Observatorin Detar:

http://www.columbia.edu/acis/history/navalobservatory.html

http://www.columbia.edu/acis/history/almanac.html

http://www.columbia.edu/acis/history/tableprinter. html

Edhe pse këto gjëra kanë pak të bëjnë me Kolumbinë, përtej lidhjes me Eckert, më duken magjepsëse vitet e luftës, ndoshta sepse të dy prindërit e mi ishin në Luftë, kështu që unë u rrita me të. Unë madje kam një bibliotekë të vogël të Almanakëve Ajror të kohës së luftës në raftin tim të librave!

Po shikoja materialin e Backus në Ueb vetëm tani dhe vura re disa paralele:

  • Ju shkuat në Universitetin e Virxhinias, por u larguat herët dhe u bashkuat me ushtrinë. Edhe unë (nuk e di se si ishte UVA kur ju ishit atje, por në fillim të viteve 1960, gjithçka që dikush bënte ishte të pinte veten në hutim).
  • Keni pasur disa trajnime teknike në Ushtri; edhe mua (është aty ku mësova goditjen e çelësave, instalimin e bordit, etj, dhe së pari pashë Fortran dhe *mobilin* IBM 1410, ku u përdor për programimin e parë "sistemet e informacionit të komandës dhe kontrollit" -- nëse kjo ishte mirë ose keq nuk e di, por është histori).
  • Ju shkuat në Kolumbi pas Ushtrisë -- edhe unë (Studime të Përgjithshme), për atë që kishte mbetur nga Projektligji i GI.
  • Keni marrë diploma Bachelor dhe Master në Columbia? (Edhe unë) Disa nga kurset që mora në EE (ne nuk kishim ende një departament CS) ishin të njëjtat me origjinë nga Herb Grosch dhe Wallace Eckert (p.sh. Metodat numerike), më pas ende të mësuara nga ish-Watson Labbers.

Ashtu si ju (?) Unë përfundova me një karrierë krejtësisht të papritur në informatikë dhe ja ku jam 35 vjet më vonë. Btw, Eric Hankam kishte një përvojë të ngjashme të ushtrisë me tuajën -- ai e kaloi të gjithë punën e tij në shkollë! Unë kam autobiografinë e tij këtu:

http://www.columbia.edu/acis/history/hankam.html

Gjithsesi, do të isha shumë mirënjohës për çdo gjë që dëshironi të kontribuoni me anë të kujtimeve, korrigjimeve ose fotografive të kohës suaj në Columbia, ose çdo gjëje që lidhet me të. Biografia ime e vogël e Backus:

http://www.columbia.edu/acis/history/backus.html

është ende mjaft skicë, dhe jam i sigurt se lista e botimeve është shumë larg kompletimit (btw, ne kemi një dorëshkrim në bibliotekën tonë të Librit të rrallë të quajtur "Një qasje abstrakte ndaj problemit me katër ngjyra dhe një teorie hartash"; është e juaja ?)

Unë mendoj se projekti juaj kryesor në Watson Lab ishte SSEC. Ja çfarë kam në të:

http://www.columbia.edu/acis/history/ssec.html

E përfundoj me një seksion të quajtur "A ishte SSEC kompjuteri i parë i ruajtur me program?" për të cilën do të doja të merrja komentet tuaja. Btw, ekziston një thesar i madh me relikeve SSEC në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut:

http://www.lib.ncsu.edu/archives/collections/pdf/brooke_mc268.pdf

por duket se mënyra e vetme për të hyrë në të është personalisht.

Faleminderit!

- Frank

______________________________
Nga: "john backus"
Tek: "'Frank da Cruz'"
Cc: "'Dr. Herbert RJ Grosch'"
Subjekti: RE: Columbia Computing History (përsëri)
Data: Die, 11 korrik 2004 14:26:03 -0700

Përshëndetje Frank,

Kërkoj falje që nuk iu përgjigja emailit tuaj të mëparshëm, por e mora atë ditën që vdiq gruaja ime dhe gjërat kanë qenë në një trazirë që atëherë. Unë jam ende shumë i zënë duke punuar për të redaktuar dhe botuar librin jo të përfunduar për të cilin ajo ka punuar gjatë shtatë viteve të fundit.

Kam eksploruar vetëm pak nga materiali i gjerë që ju prezantoni në internet, por ajo që kam parë është magjepsëse. Është vërtet e mahnitshme se si keni arritur të kapni kaq shumë detaje të vogla. Unë mund të shpenzoj përgjithmonë duke ndjekur lidhjet intriguese që ofroni.

Është e mahnitshme se si përputheshin rrugët tona të hershme. Dhe ishte e vërtetë kur isha atje, gjithashtu, se gjithçka që dikush dukej se bënte në UVA ishte të pinte budallallëk. Shpresoj që të mos u largove si unë! "Karriera" ime në Columbia u financua gjithashtu nga fatura e GI. Unë isha diplomë për matematikë.

Kalova shumë pak kohë në Watson Lab. Por mbani mend me dashuri qëndrimin tim në SSEC. (megjithëse mendoj se është një shtrirje ekstreme ta konsiderosh atë si kompjuterin e parë "program të ruajtur" -- edhe pse një nga programet që bëra përdori disa qeliza ruajtëse të përgatitura posaçërisht si burimin e një udhëzimi pasi disa të dhëna u ruajtën në të.) Shpresoj Unë mund të ndihmoj pak.

Ka kaq shumë për të thënë dhe kaq pak kohë, ndoshta është më e lehtë nëse flasim në telefon. Cila është koha e mirë për të telefonuar?

-- Gjoni

____________________________
Data: Hënë, 12 korrik 2004 12:44:27 EDT
Nga: Frank da Cruz
Për: "john backus"
Cc: "'Dr. Herbert RJ Grosch'"
Tema: RE: Columbia Computing History (përsëri)

Kërkoj falje që nuk iu përgjigja emailit tuaj të mëparshëm, por e mora atë ditën që vdiq gruaja ime dhe gjërat kanë qenë në një trazirë që atëherë.

Kjo është gjëja më e keqe që mund të imagjinoj, më vjen shumë keq. Përveç kësaj, nostalgjia e kompjuterit është e parëndësishme.

Unë jam ende shumë i zënë duke punuar për të redaktuar dhe botuar librin jo të përfunduar për të cilin ajo ka punuar gjatë shtatë viteve të fundit.

Kjo duhet të jetë e vështirë. Mund të pyes për çfarë bëhet fjalë?

Kam eksploruar vetëm pak nga materiali i gjerë që ju prezantoni në internet, por ajo që kam parë është magjepsëse. Është vërtet e mahnitshme se si keni arritur të kapni kaq shumë detaje të vogla. Unë mund të shpenzoj përgjithmonë duke ndjekur lidhjet intriguese që ofroni.

Faleminderit, është një punë dashurie -- Unë rrëfej njëfarë nostalgjie për ditët kur kompjuterët projektoheshin dhe përdoreshin nga shkencëtarët për të zgjidhur probleme serioze, krahasuar me sot, kur ata janë kryesisht pajisje argëtimi dhe blerjeje në shtëpi.

Ajo që më pëlqen më shumë në këtë punë është se si i tërheq njerëzit që kanë qenë këtu shumë kohë më parë. Faqja shfaqet në një kërkim në internet, ose dikush i tregon për të, pastaj më shkruajnë dhe kështu rritet. Plus, kam kënaqësinë të kthej në kontakt kolegët e humbur prej kohësh (me lejen e tyre, sigurisht!)

Është e mahnitshme se si përputheshin rrugët tona të hershme. Dhe ishte e vërtetë kur isha atje, gjithashtu, se gjithçka që dikush dukej se bënte në UVA ishte të pinte budallallëk. Shpresoj që të mos u largove si unë!

Pashë shkrimin në mur dhe u largova para se të ndodhte kjo -- "nuk mund të më pushosh nga puna, unë u largova!" :-)

"Karriera" ime në Columbia u financua gjithashtu nga fatura e GI. Unë isha diplomë për matematikë.

Fatura e GI ishte një gjë e mrekullueshme. Pa të, nuk e di se çfarë do të kishin bërë prindërit e mi pas Luftës. Unë u diplomova në Sociologji, për të gjitha gjërat, dhe shpejt zbulova se askush nuk do t'ju paguajë për të shpëtuar botën, kështu që u përfundova (pas ngarje taksie dhe punë të tjera të çuditshme) duke punuar në Shkollën e Inxhinierisë së Kolumbisë dhe Departamentin e Fizikës, ku disa profesorë më morën nën kontrollin e tyre. wing dhe më dha detyra programimi -- sigurisht në Fortran! -- në minikompjuterët e tyre të hershëm dhe më inkurajuan të marr kurse pasuniversitare. Përfundimisht mora një diplomë universitare për përjashtimin nga shkollimi, u punësova në Qendrën Kompjuterike dhe kam punuar këtu që atëherë, duke i lënë të dy fëmijët e mi në Kolumbia në përjashtim nga shkollimi gjithashtu, kështu që nuk mund të ankohem.

Kalova shumë pak kohë në Watson Lab. Por mbani mend me dashuri qëndrimin tim në SSEC. (megjithëse mendoj se është një shtrirje ekstreme ta konsiderosh atë si kompjuterin e parë "program të ruajtur" -- edhe pse një nga programet që bëra përdori disa qeliza ruajtëse të përgatitura posaçërisht si burimin e një udhëzimi pasi disa të dhëna u ruajtën në të.) Shpresoj Unë mund të ndihmoj pak.

Po, e di që është një shtrirje :-)

Ka kaq shumë për të thënë dhe kaq pak kohë, ndoshta është më e lehtë nëse flasim në telefon. Cila është koha e mirë për të telefonuar?

Në çdo kohë midis orës 9:00 dhe 13:00 ose 14:00 dhe 18:00, me orën lindore, përveç kësaj të enjte pasdite, unë do të jem te dentisti.

1 xxx xxx-xxxx

Faleminderit që u kthyet tek unë!

- Frank

(Unë nuk dëgjova nga ai pas kësaj.)

Në vitin 2017, Eleanor Kolchin (ish Krawitz) , e cila ishte në Watson Lab në vitet 1940 dhe 50, tha: "Unë e njihja pozitivisht [John] Backus. Ai po punonte në zhvillimin e Fortran ... Unë mbyll sytë dhe mund ta shoh atë. Ne [në Watson Lab] ishim [disa] nga njerëzit e parë që përdorëm Fortran. Çdo Krishtlindje, ne kishim një festë dhe meqenëse nuk kishte aq shumë njerëz në 612 W 116th Street , dhe ne kishim gjithmonë një 'grabbag' ... të gjithë e njihnim njëri-tjetrin. Kam punuar ndonjëherë edhe në SSEC, ne ishim duke llogaritur orbitat e planetëve të jashtëm... një llogaritje po shkonte në SSEC, dhe unë kisha një që po kalonte në kompjuterët tanë Watson Lab si kontroll. Kërkova që të më lejohej të vazhdoja të punoja në Watson Lab, sepse isha duke marrë një diplomë master në Columbia në atë kohë. (email, 7 prill 2017)